Skip to content

Veelgestelde vragen congestiemanagementonderzoek Zeeland

Update: 10-06-2024

Op deze pagina geven we antwoord op de veelgestelde vragen over congestiemanagement in Zeeland.

In Zeeland zit het 150.000 volt hoogspanningsnet zo goed als vol. De maximale transportcapaciteit wordt bereikt door een sterk groeiend aantal aanvragen voor het aansluiten van onder meer elektrolysers, batterijen en elektrificatie van industriële processen. De aanvragen bij elkaar zijn goed voor 3,5 GW. Dit is vergelijkbaar met acht keer het huidige elektriciteitsverbruik van de provincie Zeeland of drie keer het vermogen van Zeeland. TenneT heeft daarom op 19 juli 2023 een vooraankondiging gedaan van verwachte structurele congestie voor de afname van elektriciteit. Grootverbruikers die een nieuwe of zwaardere aansluiting willen van 3x80 ampere komen sindsdien op een wachtlijst terecht. Tegelijkertijd is een onderzoek gestart naar de mogelijkheden om congestiemanagement (spitsmijden) toe te passen. De resultaten hiervan zijn nu bekend. 

Er is grote belangstelling voor nieuwe aansluitingen op het net. Er is onvoldoende transportcapaciteit om al die aansluitingen mogelijk te maken. Als we iedereen een aansluiting geven, kan het elektriciteitsnet fysiek overbelast raken. Dat willen we voorkomen. Hierdoor kan het langer duren voordat uw bedrijf een aansluiting krijgt. Om het probleem met de volle netten te voorkomen, breiden we de netten uit. Helaas kunnen we het net niet overal op tijd versterken of aanpassen, omdat het uitbreiden veel tijd kost. Denk aan lange procedures en tekorten aan materialen en mensen. 

Met het systeem van ‘spitsmijden’ (congestiemanagement) kunnen bedrijven het elektriciteitsnet op drukke momenten ontlasten. We verdelen de ruimte wanneer de vraag naar transport van elektriciteit hoger is dan wat het elektriciteitsnet aankan. Is deze vraag op een bepaald tijdstip te groot? Dan verbruiken of leveren klanten tijdelijk minder elektriciteit. De ruimte die daarmee vrijkomt, wordt verdeeld onder andere gebruikers van het elektriciteitsnet. Zo ontstaat er meer ruimte op het elektriciteitsnet. Klanten krijgen een vergoeding als ze meewerken aan het congestiemanagement.

In gevallen waar de uitbreiding van het elektriciteitsnet achterloopt op de groeiende vraag naar het gebruik van dat net, zorgt de toepassing van congestiemanagement dat de fysieke transportcapaciteit van het elektriciteitsnet optimaal wordt benut, als overbrugging tot de netverzwaring. Het is dus een tijdelijke oplossing, waarmee we meer ruimte zoeken om het volle net beter te benutten. Door congestiemanagement kan er, ondanks dat het net bijna vol zit, alsnog enige ruimte worden vrijgemaakt om partijen die in de wachtrij staan een aansluiting te bieden.